Bewoner Lidie Janssen

30-09-2021
1081 keer bekeken 0 reacties

In het project Veilige Vecht spreken we veel mensen die wonen, werken en ontspannen achter de dijk en in het Vechtdal. Wij delen graag hun mooie verhalen. 

Lidie Janssen (64) denkt mee met het project Veilige Vecht. Al zo’n twintig jaar woont ze vlakbij de Vechtdijk net buiten het dorp Dalfsen. De dijk is voor haar een plek om te wandelen, om uit te waaien en te genieten van het prachtige landschap.

Water maakt levend

Bewoner Lidie Janssen bij de Vecht“Wat het Vechtdal zo prachtig maakt? Water staat centraal en heeft het gebied gevormd. Je ziet het reliëf in het landschap, met de dijk, de uiterwaarden en de rivierduinen”, vertelt Lidie Janssen. “Ook vind ik de landgoederen in het Vechtdal prachtig en natuurlijk kasteel Rechteren. Vaak zie je daar ook nog de verbinding met de Vecht. Als je bewust kijkt zie je dat allemaal in het typische Vechtdal-landschap terug. Dat vind ik prachtig. Het water van de Vecht – met de meanders – maakt het landschap voor mij compleet. Water maakt levend. Niet alleen bij de Vecht overigens, water voegt altijd wat extra’s toe aan een gebied.”

Hoosbuien

Lidie is betrokken bij het project Veilige Vecht. Samen met andere inwoners denkt ze in de ontwerpateliers mee over hoe het waterschap de waterveiligheid kan verbeteren, zonder dat de dijk gelijk heel hoog wordt. “Er gaat wat gebeuren in het landschap. Dat ik mag meedoen vind ik heel erg leuk. Je kunt namelijk zo veel meer met een gebied. Niet alleen de dijk versterken of water in één keer afvoeren. Nee, juist de extremen in het weer opvangen, daar waar bijvoorbeeld de regen valt.” Begin juli kreeg het dorp Dalfsen flink veel water te verwerken. Op sommige plekken viel 70 mm neerslag in korte tijd. “Ik had 55 mm in de regenmeter zitten. Dit was één flinke bui en natuurlijk hebben mensen daar last van gehad. Bij de nieuwere woonwijken zag je de wadi’s volstromen. Dan zien mensen met eigen ogen dat die nodig zijn. Het water kan niet in één keer weg. Dus hoe kunnen we water bergen in het gebied bij hele extremen? Heel interessant om over mee te denken en te luisteren naar alle belangen.”

Brede blik

Het typische Vecht-landschapLuisteren, dat is waar het om draait. “In het Vechtdal spelen zoveel verschillende belangen. Denk aan agrariërs en andere ondernemers, recreanten, natuur en landschap. Ik ben inwoner van Dalfsen, maar ik denk mee vanuit een brede blik. Hoe kan je het gebied zo inrichten dat er meer mensen van kunnen genieten? Met elkaar zoeken we naar een zo goed mogelijke oplossing. Natuurlijk blijft het balanceren tussen de verschillende belangen. Dat samenspel met elkaar, door te luisteren en proberen een optimum te vinden: dat vind ik erg mooi.”

Favoriete plek

“Als ik naar buiten kijk, dan zie ik de dijk. Ik zie de bomen, de bosjes aan de overkant van de rivier. Landgoed de Leemcule ligt vlakbij. Daar staan prachtige oude knotlindes net aan de dijk. Dit is een prachtige plek om te wonen. Alles komt hier samen. Mocht het water over de dijk stromen, dan krijg ik waarschijnlijk nèt natte voeten. Daar sta ik niet dagelijks bij stil hoor. Integendeel: het water mag van mij wel eens hoger komen. In de tijd dat ik hier woon heb ik nog nooit écht hoogwater meegemaakt. Maar je weet dat het een keer kan gebeuren en daar moet je op voorbereid zijn.”

Voorbereiden op extreme situaties

Lidie Janssen bij de VechtIn het project draait het juist om die zeer extreme situaties. Dus dat het water op de Vecht bijna bovenaan de dijk staat, met grote hoeveelheden water op de weilanden. Lidie: “De schade is enorm als je daar niet op voorbereid bent. Helaas is dit afgelopen juli in Limburg en onze buurlanden maar al te duidelijk geworden. Ik merk in gesprekken met mensen dat zij zich steeds meer bewust zijn van klimaatverandering en de extremen in het weer. Ook bij de mensen die eerst zeiden dat het ‘allemaal wel meeviel’. De afgelopen twee zomers waren erg droog, je zag de grondwaterstanden flink wegzakken. Daar krijgen we ook steeds meer mee te maken. Juist dat brede scala aan onderwerpen en belangen maakt het voor mij interessant om mee te denken in het project Veilige Vecht.“

Afbeeldingen

0  reacties

Contact

Veilige Vecht is een project van Waterschap Drents Overijsselse Delta 

Decoratief: opsommingsteken pijltje Bel: (088) 233 12 00.
Decoratief: opsommingsteken pijltje Bezoek: Dokter van Deenweg 186, 8025 BM, Zwolle

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Alle contactgegevens

Praat mee

Logo van LinkedIn  Logo van Facebook  Logo van Twitter  Logo van Instagram  Logo van YouTube

Waterwerk app

Volg onze projecten ook via de app.
Lees informatie, stel vragen en doe meldingen. Download: (
Android | iOS )​​​​

 
Cookie-instellingen